Forkjølelse.com

Praktisk informasjon til deg som er forkjølet.

Lindring av forkjølelse

 

Siden forkjølelse skyldes en virusinfeksjon hjelper det ikke med antibiotika for å ta knekken på sykdommen. I forbindelse med forkjølelse snakker vi derfor normalt om forebyggende tiltak og lindrende tiltak mot forkjølelse. Siden forkjølelse smitter ved såkalt dråpesmitte er hygiene veldig viktig for å unngå smitte.

 

Du har sikkert i likhet med folk flest dradd på smilebåndet over sykdomshysteriet innen toppidrett i forkant av store mesterskap som OL og VM og redselen for å få en liten uskyldig forkjølelse. Ski landslaget er et typisk eksempel på dette hvor ledere desinfiserer hotellrom før de tas i bruk og pålegger utøverne til å holde en sikkerhetssone på en viss avstand til journalister og lignende for å unngå smitte av forkjølelse. Årsaken til dette er at toppidrettsutøvere presser seg selv til det ytterste og kroppen er derfor i en restitusjonsperiode mer mottagelig for forkjølelses smitte. Forøvrig er en liten mild infeksjon som for meg eller deg ikke er plagsom i hverdagen nok til at utøveren ikke presterer sitt aller beste i konkurranse selv om han ikke føler seg syk. Det er med andre ord veldig små marginer som skal til før en utøver er utenfor medaljekampen.

 

Typiske forebyggende tiltak mot forkjølelse er:

 

  • Hyppig håndvask.
  • Unngå å fryse. Fører i seg selv ikke til smitte men ved lavere temperatur i slimhinnene så formerer viruset seg bedre samtidig som immunforsvaret svekkes kortsiktig. Dette kan litt forenkelt forklart være nok til at smitte som kroppen ellers ville ha slått tilbake med immunforsvaret får tilstrekkelig spillerom til å utvikle seg, sik at du blir syk før kroppen til slutt igjen klarer å få overtaket på viruset.
  • Hold avstand til personer du vet er syke.
  • Immunforsvaret kan styrkes ved å få tilstrekkelig hvile og næring. Litt avhengig av hvordan ditt normale kosthold er bør det vurderes å ta tilskudd av c-vitaminer og antioksidanter.
  • Munnbind er effektivt for å unngå smitte begge veier men er ikke så veldig sosailt akseptert i det offentlige rom i Norge i motsetning til i Asia hvor dette er mye mer vanlig.

Lindring av forkjølelse:

 

  • Begynn/ fortsett med c-vitaminer og antioksidanter. Ikke overdriv.
  • Nesespray er relativt effektivt mot tett/ rennende nese.
  • Smertestillende tabletter som Paracet og Ibux fører til effektiv lindring av forkjølelsesplagene men reduserer ikke tiden du er syk. Syke tiden kan indirekte forlenges ved at du ikke merker på samme måte at du er syk og således ikke sørger for å få den ekstra hvilen du ellers ville fått dersom du var sengeliggende/ hjemme fra jobb.
  • Hostesaft kan være effektivt ved forkjølelse mot sår og tør hals.
  • Pass på å få nok veske.

Dersom allmenntilstanden blir betydelig svekket, får uvanlig høy feber eller du får atypiske symptomer bør du oppsøke lege så fort som mulig.

 

 

 

 


Copyrighted content. All Rights Reserved.